Ένα «Ψηφιακό Ανθολόγιο» για την τοπική κληρονομιά

Παλιοί εργαζόμενοι της Γαλλικής Εταιρείας στο ΒΒΕΜ

Μετά από μήνες δουλειάς στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε όλοι λόγω της πανδημίας, είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε την τεκμηρίωση σημαντικού μέρους από το αρχείο Προφορικής Ιστορίας του Μουσείου, το οποίο θα αποτελέσει και τον πυρήνα ενός «Ψηφιακού Ανθολογίου» για την τοπική κληρονομιά της Λαυρεωτικής. Η τεχνική ανάπτυξη του «Ψηφιακού Ανθολογίου» είναι σε εξέλιξη και σύντομα ο πλούτος της «ζωντανής» μας Ιστορίας θα είναι διαθέσιμος σε όλους μέσω του Διαδικτύου.

Η ικανοποίησή μας είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς στο εγχείρημα αυτό είχαμε εξ αρχής ως στόχο και την ευρύτερη συνεργασία με άλλους τοπικούς πολιτιστικούς οργανισμούς στο κοινό μας όραμα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε τεκμήρια της κληρονομιάς μας. Ο Σύνδεσμος Κερατέας «Χρυσή Τομή» και η Εταιρεία Ορυκτοφίλων Αγίου Κωνσταντίνου συμμετέχουν ήδη στο «Ψηφιακό Ανθολόγιο» με επιλεγμένο υλικό, δείχνοντας έτσι τον δρόμο για έναν ουσιαστικό συντονισμό και δικτύωση της σχετικής δραστηριότητας σε τοπικό επίπεδο.

Όταν πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες ξεκινούσε το Μουσείο μας την πορεία του, μεταξύ άλλων αναζήτησε και άντλησε υλικές και άυλες μαρτυρίες από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της Ιστορίας, τους παλιούς εργαζόμενους στη βιομηχανία. 
Το «Ψηφιακό Ανθολόγιο» είναι ένας ακόμη τρόπος να εκπληρώσουμε το χρέος μας, και να αποδώσουμε τις μαρτυρίες αυτές στην κοινωνία.

Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετέχουν στο έργο αυτό, πρόσωπα και φορείς, και ιδιαίτερα το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού που συνέβαλε σημαντικά με σχετική επιχορήγηση.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.