ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα για σχολικές και εξωσχολικές ομάδες Εκτύπωση E-mail


portΓενικοί Στόχοι

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψουν, με διαδραστικό τρόπο, το ρόλο και τη σημασία του λιμανιού στην οικονομική και κοινωνική ζωή ενός τόπου και πιο ειδικά τις λιμενικές υπηρεσίες, τη λειτουργία τους καθώς και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με το λιμάνι και τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

 

Το Λιμάνι και ο Άνθρωπος

Το λιμάνι του Λαυρίου, από τα παλιά χρόνια έως και σήμερα, εξαιτίας της γεωφυσικής και στρατηγικής του θέσης έχει συμβάλει σημαντικά από την αρχαιότητα στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ανάπτυξη όχι μόνο της περιοχής μας αλλά και της χώρα μας.

Στο πρόγραμμα οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν τη σημασία του Λιμανιού στην ανάπτυξη του τόπου τους και να προβληθεί η ναυτική εκπαίδευση. Ειδικότερα στόχος μας είναι οι μαθητές μέσα από μία ευχάριστη εμπειρία να πετύχουν την αγάπη τόσο για την ίδια τη θάλασσα όσο και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτή καθώς και το ρόλο του ανθρώπου, άλλωστε είμαστε μία ναυτική χώρα. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το ίδιο το Λιμάνι καθώς και να αναφερθούν και άλλα Λιμάνια, την προέλευση ονομασίας, τη φυσική και τεχνητή διαμόρφωση, την ασφάλεια, να ορίσουν τι είναι ένα Λιμάνι. Επίσης έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τι συμβαίνει στο Λιμάνι, αγαθά και υπηρεσίες, διακίνηση εμπορευμάτων.

1ο Δημοτικό Σχολείο ΛαυρίουΑπό τα αγαθά που χρησιμοποιούν στη ζωή τους τι νομίζουν ότι έχει μεταφερθεί μέσω θαλάσσης - οικονομική βιομηχανία. Από παρατήρηση γύρω και μέσα στο Λιμάνι προσπαθούν να εντοπίσουν υλικά που έρχονται να φορτωθούν και αντίστροφα, εργασίες/ επαγγέλματα που δημιουργούνται από το Λιμάνι π.χ. τελωνείο, σταθμός αυτοκινήτων και πώς συνδέεται το Λιμάνι με αυτοκινητοδρόμους ή σιδηροδρόμους, ώστε να φτάσουν τα εμπορεύματα στον καταναλωτή.

Επίσης, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν στοιχεία για το πώς έχει χρησιμοποιηθεί η θάλασσα στο παρελθόν για τον πολιτισμό της κοινωνίας όπως Εμπόριο, Τουρισμός, Αλιεία κ.α. Ακόμα, να διακρίνουν τις χρήσεις του κάθε πλοίου και να μπορούν να τα εντοπίζουν πχ εμπορικά, επιβατικά. Έμφαση δίνεται στο ρόλο του ανθρώπου ενδεικτικά π.χ. εμπόρους, εξερευνητές, εφοπλιστές.

Παρατηρώντας τις σημαίες στου Λιμάνι ανακαλύπτουν πώς ένα Λιμάνι επηρεάζει τον κόσμο. Επίσης έχουν τη δυνατότητα να βρουν διαφορές ανάμεσα στο τότε και το τώρα, πλοία του παρελθόντος με αναφορά στην εξέλιξη των πλοίων (διαφορετικά πλοία, διαφορετική κίνηση και πως χρησιμοποιούνται, τι χρησιμοποιούσαν για κατασκευές πλοίων, πλοία- κίνηση, είδη και πώς αλλάζει η ποιότητα αλλά όχι η λειτουργία). Τέλος μελετώντας τα παραπάνω θέματα γύρω και μέσα σε ένα Λιμάνι ανακαλύπτουν τη σπουδαιότητα της Λιμενικής Βιομηχανίας.

Ειδικά προσαρμοσμένο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.
Προτείνεται επίσης σε οικογένειες και ομάδες ενηλίκων.

Υλοποιείται στον Επιβατικό Σταθμό Λιμένος Λαυρίου.

SNFlogoΗ υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα ξεκινήσει την Τετάρτη 1η Απριλίου 2015.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα υλοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και με την υποστήριξη του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα το Λιμάνι και ο Άνθρωπος στη φωτοθήκη της ιστοσελίδας μας.

 

Πληροφορίες - Δηλώσεις Συμμετοχής

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα είναι σχεδιασμένα με βάση το νέο αναλυτικό πρόγραμμα κάθε τάξης και προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Βασίζονται στη διαθεματική προσέγγιση, προσαρμόζονται στον εκθεσιακό χώρο όπου υλοποιούνται και επεκτείνουν την εκπαιδευτική διαδικασία εκτός σχολείου, παρέχοντας διαδραστικότητα με αυθεντικά αντικείμενα – συλλογές του μουσείου.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου για σχολικές ομάδες αναρτώνται στην επίσημη διαδικτυακή εκπαιδευτική πύλη του Υπουργείου Παιδείας.

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα υλοποιούνται από του Ερμηνευτές του Μουσείου σε συνεργασία με τον υπεύθυνο Παιδαγωγό ή Συνοδό της ομάδας.

Σε κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι δυνατόν να συμμετέχουν μέχρι 30 παιδιά. Μεγάλες ομάδες παιδιών είναι δυνατόν να χωριστούν σε υποομάδες και να συμμετάσχουν παράλληλα σε πολλαπλά εκπαιδευτικά προγράμματα κατόπιν προσυνεννόησης.

Διάρκεια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: 1 ώρα και 30 λεπτά

Ωράριο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: Καθημερινά 9.30-11.00 και 11.30-13.00 ή με συνεννόηση

Κόστος συμμετοχής: 5 € ανά άτομο τις καθημερινές και 6 € τα Σαββατοκύριακα

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε καθημερινά 8:30 – 13:30 στο τηλέφωνο 2292025575, στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. και στην έδρα του Μουσείου που βρίσκεται στη Λεωφ. Λαυρίου 1, (Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο, Κτίριο Χημείου, Τμήμα Παγοποιείου) στο Λαύριο.

Για χρήσιμες συμβουλές για την επίσκεψή σας και για το χάρτη της περιοχής κάντε κλικ εδώ.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com