ΕΞΩΣΧΟΛΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Εκτύπωση E-mail

Τα εξωσχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα του ΒΒΕΜ προσφέρονται σε παιδιά, σωματεία, συλλόγους αλλά και σε οικογένειες και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σ’ αυτά κατόπιν συνεννόησης.

Εργαστήρι Κατασκευών

Το 2013 το Βιοτεχνικό-Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο εγκαινιάζει ένα νέο εξωσχολικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα: το εργαστήρι κατασκευών! Κάθε Σάββατο 5:00-7:00 μ.μ. οι ερμηνευτές του Μουσείου με συμπαραστάτες πρώην εργαζόμενους της ΓΕΜΛ καθοδηγούν τους μικρούς συμμετέχοντες να δαμάσουν υλικά όπως το ξύλο, το μέταλλο και το χαρτί και με όπλα τη φαντασία να κατασκευάσουν πρωτότυπες και εμπνευσμένες κατασκευές.

Υλοποιείται στο Πάνω Μηχανουργείο της πρώην Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του ΕΜΠ.

 

soapsmallΣαπουνο…αλχημείες

Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα το σαπούνι και τους μύθους γύρω από αυτό, να εντοπίσουν τις περιοχές στις οποίες παράγεται, να κατανοήσουν καλύτερα τα είδη και τις χρήσεις του, να ανακαλύψουν τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων, να συμμετάσχουν στα στάδια παραγωγής σαπουνιού και να φτιάξουν τα δικά τους σαπούνια για το πρόσωπο, τα μαλλιά, τα χέρια και το σώμα, καθώς και να δημιουργήσουν τη δική τους πρωτότυπη συσκευασία με ανακυκλώσιμα υλικά για τα σαπούνια τους!

Η Έλμυ Μελά που μοιράζεται μαζί μας την τεχνογνωσία της και προσφέρει τη βοήθειά της σε όλα τα παιδιά με τις οικογένειές τους και τους ενήλικες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό.

Προτείνεται για οικογένειες.

Υλοποιείται στο Κάτω Μηχανουργείο της παλιάς Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του ΕΜΠ.

 

Καραγκιόζης στο ΒΒΕΜΚαραγκιόζης

Το ΒΒΕΜ πραγματοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τις φιγούρες του Θεάτρου Σκιών σε συνεργασία με το Μουσείο Θεάτρου Σκιών «Ευγένιος Σπαθάρης» Δήμου Αμαρουσίου. Οι οικογένειες, που συμμετέχουν, έχουν τη δυνατότητα, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά, να κατασκευάσουν, με τη βοήθεια των ερμηνευτών του Μουσείου και των πρώην εργαζομένων της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου, φιγούρες του Θεάτρου Σκιών, με τον τρόπο που ο Ευγένιος Σπαθάρης δίδασκε τα παιδιά. Στη συνέχεια, με τις ξεχωριστές φιγούρες που έχουν κατασκευάσει και ζωγραφίσει, αλλά και με άλλες φιγούρες από την πλούσια συλλογή του Μουσείου Θεάτρου Σκιών παίζουν στον μπερντέ που στήνεται στην αίθουσα του Σιδηρουργείου, με τη βοήθεια της κυρίας Μένιας Σπαθάρη και της κόρης της Φωτεινής, διασκεδάζοντας και γνωρίζοντας τα μυστικά και την τέχνη του Θεάτρου Σκιών.

Υλοποιείται στο Πάνω Μηχανουργείο της πρώην Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του ΕΜΠ.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη φωτοθήκη της ιστοσελίδας μας.

 

Το Λεύκωμά μου για τη Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων ΛαυρίουΤο Λεύκωμά μου για τη Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου

Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά πρώην εργαζομένους της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου, να τους θέσουν τα ερωτήματά τους και να μοιραστούν μαζί τους τις αναμνήσεις τους αλλά και να γνωρίσουν εκθέματα του Μουσείου τα οποία συμπεριλαμβάνουν στο λεύκωμά τους. Το λεύκωμα αυτό που φτιάχνεται μας θυμίζει ότι η ΓΕΜΛ υπήρξε… !

Υλοποιείται στο Κάτω Μηχανουργείο της παλιάς Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του ΕΜΠ.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από αυτή τη δράση στη φωτοθήκη της ιστοσελίδας μας.

 

Υπόγειο ΤαξίδιΤα μυστικά ενός υπόγειου ταξιδιού

Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν και να γνωρίσουν τη νέα υπόγεια εκσκαφή αλλά και να ανακαλύψουν το στόχο της, θέτοντας ο καθένας το δικό του ερώτημα στους ειδικούς επιστήμονες και στους υπεύθυνους μηχανικούς του χώρου.

Με το πρόγραμμά αυτό έρχονται στο φως αρκετά από τα μυστικά της ιδιαίτερης αυτής στοάς που δημιουργήθηκε για την εξυγίανση του χώρου του ΤΠΠΛ!

Υλοποιείται στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του ΕΜΠ σε συνεργασία με τη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Στη συλλογή φωτογραφιών της ιστοσελίδας μας μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα απο το συγκεκριμένο  εκπαιδευτικό  πρόγραμμα!

 

Το εργαστήρι του Αϊ-Βασίλη

Το εργαστήρι του Αϊ-ΒασίληΟ Αϊ- Βασίλης καταφθάνει βαστώντας στο μεγάλο σάκο του εικόνα και χαρτί, κόλλα, ξύλο, μέταλλα, ζάχαρη και ζύμη φέρνοντας την καλοτυχία και ευλογώντας τη νέα χρονιά. Θέλοντας να δώσει έμφαση στις παραδόσεις της χώρας μας και να ξαναζωντανέψει τις παλιές εποχές που τα παιδιά με χαρά, ενθουσιασμό, δημιουργικότητα και φαντασία κατασκεύαζαν μόνα τα παιχνίδια τους, μετατρέπει το Μηχανουργείο σε εργαστήριό του. Βοηθά τους μικρούς μας φίλους, που συμμετέχουν με τις οικογένειές τους, να κατασκευάσουν το Παραδοσιακό Ελληνικό Καραβάκι, που στόλιζε παλιά κάθε ελληνικό σπίτι, Τρίγωνα για τα Κάλαντα και άλλα δώρα και καλούδια!

Λίγο πριν τη λήξη της εκδήλωσης, σε μια ζεστή και γλυκιά ατμόσφαιρα, μικροί και μεγάλοι, γύρω από το στολισμένο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, με τους γλυκούς ήχους από τα τρίγωνα και κρατώντας τα καραβάκια, που κατασκεύασαν τα παιδιά, τραγουδούν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς ανταλλάσσοντας ευχές για υγεία και χαρά τη Νέα Χρονιά.

Υλοποιείται στο Πάνω Μηχανουργείο της πρώην Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του ΕΜΠ.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη φωτοθήκη της ιστοσελίδας μας.

 

dancesmallΑποκριάτικο εργαστήρι

Μικροί και μεγάλοι κατασκευάζουν με τη βοήθεια των πρώην εργαζομένων τη δική τους πρωτότυπη μάσκα, αποκριάτικα γλυκίσματα, πολύχρωμες μουσικές μαράκες και το Γαϊτανάκι.

Οι πρώην εργαζόμενοι της επιτροπής Ιστορικής Μνήμης του Μουσείου μοιράζονται μαζί μας τις αναμνήσεις από τα παιδικά τους χρόνια και όλοι, τα παιδιά με τις οικογένειές τους και οι εργαζόμενοι χορεύουν μαζί σε παραδοσιακούς αποκριάτικους ήχους γύρω από το παραδοσιακό Γαϊτανάκι, αναβιώνοντας με τον τρόπο αυτό το ξεχωριστό λαϊκό δρώμενο!

Υλοποιείται στο Πάνω Μηχανουργείο της πρώην Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του ΕΜΠ.

 

Πασχαλινό εργαστήρι

Το Βιοτεχνικό Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο διοργανώνει Πασχαλινό εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους, το Σάββατο του Λαζάρου.

Στη διάρκεια του εργαστηρίου εμπνευσμένοι από την εορταστική ατμόσφαιρα και την ανοιξιάτικη διάθεσή όλων φτιάχνουμε «λαζαράκια», όπως προστάζει η λαϊκή μας παράδοση και απαιτεί το έθιμο της ημέρας, πλέκουμε πασχαλινά καλαθάκια από βάγια και στολίζουμε τις δικές μας λαμπάδες.

Υλοποιείται στο Πάνω Μηχανουργείο της πρώην Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του ΕΜΠ.

 

Πληροφορίες - Δηλώσεις Συμμετοχής

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα βασίζονται στη διαθεματική προσέγγιση, προσαρμόζονται στον εκθεσιακό χώρο όπου υλοποιούνται και παρέχουν διαδραστικότητα με αυθεντικά αντικείμενα – συλλογές του μουσείου. Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα υλοποιούνται από του Ερμηνευτές του Μουσείου.

Σε κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι δυνατόν να συμμετέχουν μέχρι 30 άτομα. Μεγάλες ομάδες είναι δυνατόν να χωριστούν σε υποομάδες και να συμμετάσχουν παράλληλα σε πολλαπλά εκπαιδευτικά προγράμματα κατόπιν προσυνεννόησης.

Διάρκεια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: 1 ώρα και 30 λεπτά

Ωράριο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και κόστος συμμετοχής: Κατόπιν ανακοίνωσης

Για περισσότερεςπληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε καθημερινά 9:00 – 13:00 στο τηλέφωνο 2292025575 και στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , στην έδρα του Μουσείου που βρίσκεται στη Λεωφ. Λαυρίου 1, (Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο, Κτίριο Χημείου, Τμήμα Παγοποιείου) στο Λαύριο.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com