ΝΕΟΤΕΡΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΟ ΛΑΥΡΙΟ: Εκπαιδευτικά Προγράμματα για σχολικές και εξωσχολικές ομάδες Α' βάθμιας και Β' βάθμιας εκπαίδευσης Εκτύπωση E-mail


Γενικοί Στόχοι

Η εξοικείωση των παιδιών με τα μουσεία, τη βιομηχανική, τεχνολογική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, έτσι όπως προβάλλεται μέσα απ' αυτά.

Η ανάδειξη της επίσκεψης στο μουσείο σε ευχάριστη εμπειρία, προσαρμοσμένη στις ανάγκες και στις δυνατότητες των παιδιών.

Η ανάπτυξη –μέσα από τα εκθέματα του μουσείου- των ικανοτήτων των παιδιών για παρατήρηση, έρευνα και κατανόηση των αντικειμένων του φυσικού και τεχνητού κόσμου.

Η ανακάλυψη από τα παιδιά τρόπων σύνδεσης με τα εκθέματα, για ανεξάρτητη μελέτη και παρατήρηση σε επόμενες επισκέψεις.

Η ευαισθητοποίηση των παιδαγωγών, στη χρήση μουσείων ως χώρων εκπαίδευσης και η ενεργός συμμετοχή τους στις ειδικές μεθόδους διδασκαλίας.


Θεματική Ενότητα: Νεότερο Μεταλλευτικό Λαύριο


«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας εργάτης»

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας εργάτηςΜέσα από παιχνίδι ρόλων, οι μαθητές ζωντανεύουν την ιστορία ενός εργαζόμενου της παλιάς Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου. Παίρνουν ρόλους εργατών και ανακαλύπτουν στοιχεία για τον τρόπο εργασίας σε ένα εργοστάσιο μεταλλουργίας.

Προτείνεται για μαθητές Νηπιαγωγείου, Α' – Β' Δημοτικού

Υλοποιείται στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του ΕΜΠ

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας εργάτης" στη φωτοθήκη της ιστοσελίδας μας.


«Εργαλεία και μηχανές»

Οι μαθητές μέσα από το πρόγραμμα γνωρίζουν τα ρούχα και τα προστατευτικά είδη ενός τεχνίτη Μηχανουργείου και ανακαλύπτουν τα εργαλεία και τα μηχανήματα του Μηχανουργείου της παλιάς Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου. Συλλέγουν στοιχεία σχετικά με τα χαρακτηριστικά, τις ιδιότητες και τη χρήση τους και επιλέγουν τα κατάλληλα, για την κατασκευή, με τη βοήθεια ενός πρώην εργαζομένου του Μηχανουργείου, ενός ξύλινου εργαλείου για την τάξη τους (διαφορετικού ανάλογα με την ηλικία των παιδιών).

Προτείνεται για μαθητές Α΄-ΣΤ΄ Δημοτικού, Α΄-Γ΄Γυμνασίου, Α΄-Γ΄Λυκείου

Υλοποιείται στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του ΕΜΠ

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Εργαλεία και μηχανές" στη φωτοθήκη της ιστοσελίδας μας.


«Η μεταλλουργία στην παλιά Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου»

ΟΕργαλεία και μηχανέςι μαθητές συλλέγουν στοιχεία για τη λειτουργία της παλιάς Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου, ακολουθώντας τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου. Σε κάθε στάδιο της γραμμής παραγωγής, έχουν τη δυνατότητα να αντλήσουν πληροφορίες τόσο από τα εκθέματα, όσο και από τους πρώην εργαζομένους της Εταιρείας, οι οποίοι αποτελούν ζωντανές πηγές έρευνας.

Προτείνεται για μαθητές Ε', ΣΤ' Δημοτικού, Α' – Γ' Γυμνασίου, Α' – Γ' Λυκείου

Υλοποιείται στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του ΕΜΠ

Δείτε φωτογραφίες από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Η μεταλλουργία στην παλιά Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου" στη φωτοθήκη της ιστοσελίδας μας.

(α) «Παιχνίδι με τη Χημεία του παραπάνω προγράμματος»

Οι μαθητές εξοικειώνονται με τη χημεία της μεταλλουργίας μολύβδου, υποδυόμενοι τα χημικά στοιχεία (μόλυβδος, άργυρος, οξυγόνο κ.τ.λ.) και παίζουν μεταξύ τους με τις χημικές αντιδράσεις.

Προτείνεται για μαθητές Δ', Ε', ΣΤ' Δημοτικού, Α' – Γ' Γυμνασίου, Α' – Γ' Λυκείου

Υλοποιείται στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του ΕΜΠ


«Ανάκληση Αναμνήσεων: Τι θυμάμαι από την παλιά Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου»

Οι μαθητές έχουν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά και να μοιραστούν τις αναμνήσεις ενός πρώην εργαζομένου της παλιάς Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου. Θέτουν ερωτήματα, οργανώνουν τη συνέντευξη, καταγράφουν (με όποιο μέσο επιλέξουν, έντυπο, οπτικοακουστικό κ.ά.) και συνθέτουν το υλικό τους, δημιουργώντας το προσχέδιο βιβλίου, το οποίο μπορούν να επεξεργαστούν στη συνέχεια προκειμένου να κατατεθεί στη βιβλιοθήκη του σχολείου τους.

Προτείνεται για μαθητές Δ' - ΣΤ' Δημοτικού, Α' – Γ' Γυμνασίου, Α' – Γ' Λυκείου

Υλοποιείται στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου του ΕΜΠ

Δείτε φωτογραφίες από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ανάκληση Αναμνήσεων: Τι θυμάμαι από την παλιά Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου" στη φωτοθήκη της ιστοσελίδας μας.

Πληροφορίες - Δηλώσεις Συμμετοχής

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα είναι σχεδιασμένα με βάση το νέο αναλυτικό πρόγραμμα κάθε τάξης και προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Βασίζονται στη διαθεματική προσέγγιση, προσαρμόζονται στον εκθεσιακό χώρο όπου υλοποιούνται και επεκτείνουν την εκπαιδευτική διαδικασία εκτός σχολείου, παρέχοντας διαδραστικότητα με αυθεντικά αντικείμενα – συλλογές του μουσείου.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου για σχολικές ομάδες αναρτώνται στην επίσημη διαδικτυακή εκπαιδευτική πύλη του Υπουργείου Παιδείας.

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα υλοποιούνται από του Ερμηνευτές του Μουσείου σε συνεργασία με τον υπεύθυνο Παιδαγωγό ή Συνοδό της ομάδας.

Σε κάθε εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι δυνατόν να συμμετέχουν μέχρι 30 παιδιά. Μεγάλες ομάδες παιδιών είναι δυνατόν να χωριστούν σε υποομάδες και να συμμετάσχουν παράλληλα σε πολλαπλά εκπαιδευτικά προγράμματα κατόπιν προσυνεννόησης.

Διάρκεια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: 1 ώρα και 30 λεπτά

Ωράριο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων: Καθημερινά 9.30-11.00 και 11.30-13.00 ή με συνεννόηση

Κόστος συμμετοχής: 5 € ανά άτομο τις καθημερινές και 6 € τα Σαββατοκύριακα

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να απευθύνεστε καθημερινά 8:30 – 13:30 στο τηλέφωνο 2292025575, στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. και στην έδρα του Μουσείου που βρίσκεται στη Λεωφ. Λαυρίου 1, (Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο, Κτίριο Χημείου, Τμήμα Παγοποιείου) στο Λαύριο.

Για χρήσιμες συμβουλές για την επίσκεψή σας και για το χάρτη της περιοχής κάντε κλικ εδώ.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com