Ιστορίες από πέτρα και μέταλλο Εκτύπωση E-mail

Το Σάββατο, 15 Σεπτεμβρίου 2018, το Βιοτεχνικό Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο γιόρτασε -και επίσημα- τα δεκαπέντε χρόνια λειτουργίας του, με την εκδήλωση Ιστορίες από Πέτρα και Μέταλλο, η οποία παρουσιάστηκε στην αίθουσα Μουσείο στο Κάτω Μηχανουργείο του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου. Πιστό στο διαχρονικό στόχο του να ενισχύει τη βιωματική εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων, να υποστηρίζει την επιστημονική έρευνα, την ιστορική τεκμηρίωση, αλλά και να προάγει την τοπική και εγχώρια βιοτεχνική-βιομηχανική ιστορία, το ΒΒΕΜ επιφύλαξε στους επισκέπτες του μια βραδιά γεμάτη με έντονα συναισθήματα, συγκλονιστικές μαρτυρίες και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό.

istoriesΣε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, παρουσία τοπικών αρχών και εκλεκτών προσκεκλημένων, πρώην εργαζόμενοι της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου μοιράστηκαν με το κοινό αναμνήσεις από την επαγγελματική σταδιοδρομία τους, ζωντανεύοντας με τις συναρπαστικές αφηγήσεις τους τη σκληρή καθημερινότητα στα μεταλλεία, αλλά και τις στιγμές γαλήνης, τις τοπικές γιορτές, την οικογενειακή ζωή, τους ισχυρούς δεσμούς και το αλληλέγγυο πνεύμα που διακατείχε τις μεταξύ τους σχέσεις, τόσο σε φιλικό όσο και σε συναδελφικό επίπεδο.

Στα πλαίσια της βραδιάς, απηύθυναν χαιρετισμούς οι κ.κ.:

Δημήτρης Λουκάς, Δήμαρχος Λαυρεωτικής

Κωνσταντίνος Παναγόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ

Γιάννης Πανιάρας, Γενικός Διευθυντής Τομέα Ελλάδας της Τσιμέντα ΤΙΤΑΝ Α.Ε.

Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, τελευταίος Αρχιμηχανικός Μεταλλείων της ΓΕΜΛ

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής Δημήτρης Καλιαμπάκος, Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών, του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Ακολούθησε η προβολή ταινίας μικρού μήκους, με ιστορικές μαρτυρίες των εργαζομένων στη ΓΕΜΛ. Την έρευνα, την επεξεργασία του υλικού και τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ διεξήγαγαν μεταπτυχιακοί φοιτητές στο πλαίσιο του μαθήματος «Μουσειολογία» της Κατεύθυνσης «Πολιτιστική Διαχείριση» του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επικοινωνία, Μέσα και Πολιτιστική Διαχείριση» του Παντείου Πανεπιστημίου, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριάς τους, κυρίας Ανδρομάχης Γκαζή, Επίκουρης Καθηγήτριας Μουσειολογίας, η οποία και προλόγισε την προβολή. Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας με το πρόγραμμα διάσωσης και ανάδειξης των μαρτυριών των πρώην εργαζόμενων της ΓΕΜΛ, που διενεργεί το ΒΒΕΜ.

Την εκδήλωση συντόνισε η υπεύθυνη του ΒΒΕΜ, κυρία Σοφία Ρωκ-Μελά.

Μετά το τέλος της βραδιάς, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους πρώην εργαζομένους, αλλά και να περιηγηθούν στην έκθεση, η οποία μέσα από τις μαρτυρίες των τελευταίων, παρουσιάζει την ιστορία και την καταλυτική παρουσία της ΓΕΜΛ στην ευρύτερη περιοχή. Η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Λουίζου Παρασκευαΐδη, Μηχανικού Μεταλλείων ΕΜΠ, ο οποίος διετέλεσε διευθυντικό στέλεχος της ΤΙΤΑΝ Α.Ε και σύμβουλος του ΒΒΕΜ.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Σάββατο και Κυριακή, 10:00 π.μ. - 1:00 μ.μ. και 5:00 - 8:00 μ.μ.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com